Iese SUA din NATO?!? Ce l-a determinat pe președintele ales să facă declarația

Donald Trump amenință cu ieșirea SUA din NATO: declarații controversate

Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, care va prelua oficial mandatul pe 20 ianuarie 2025, a declarat într-un interviu difuzat duminică de NBC că ia în calcul retragerea SUA din NATO, dacă partenerii alianței nu își respectă obligațiile privind cheltuielile militare. Informația a fost transmisă de agențiile EFE și AFP.

SUA ar putea părăsi NATO, afirmă Trump
Trump a acuzat aliații din NATO că beneficiază de protecția americană fără să contribuie corespunzător la securitate, în timp ce impun bariere pentru produsele americane. El a catalogat această situație drept „inadmisibilă” și a sugerat că schimbarea este necesară.

“Trebuie să-și plătească facturile (alocările bugetare ale statelor membre NATO în domeniul apărării). Dacă le plătesc, categoric. NATO a profitat de noi. Uitați, sunt două lucruri. În primul rând, țările europene au profitat de noi în comerț, țările europene nu au cumpărat de la noi mașini, nu au luat produsele alimentare, nu iau nimic, e o rușine. Și pe deasupra, noi îi apărăm.”

“Am adus sute de miliarde de dolari în NATO doar prin atitudinea intransigentă, le-am spus țărilor ‘Nu o să vă apăr dacă nu plătiți’ și au început să plătească. Dacă își plătesc facturile (alocările din PIB pentru apărare, n.red.) și dacă eu cred că ne tratează corect, atunci răspunsul este că aș rămâne categoric în NATO”, a declarat Donald Trump.

Ajutorul pentru Ucraina, sub semnul întrebării

În același interviu, acordat înaintea întâlnirii planificate la Paris cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Trump a avertizat că sprijinul american pentru Ucraina va fi redus semnificativ după revenirea sa la Casa Albă. Întrebat despre această posibilitate, liderul american a răspuns categoric „probabil, bineînțeles”. Trump a subliniat că dorește să încheie conflictul cu Rusia.

Politica privind imigrația: măsuri stricte
Trump a mai declarat că, odată revenit în funcție, va intensifica eforturile pentru deportarea tuturor imigranților ilegali aflați pe teritoriul SUA, considerând această acțiune o prioritate a administrației sale.

Angajamentele NATO pentru cheltuielile de apărare

Statele membre NATO au convenit, în cadrul summitului din Țara Galilor din 2014, să-și majoreze progresiv cheltuielile militare până la 2% din PIB în termen de zece ani. Totuși, potrivit unei analize publicate de Financial Times, opt țări – printre care Spania, Italia, Canada și Belgia – nu vor atinge acest prag în 2024.

Un raport NATO, citat de TVR în martie, indică faptul că România a alocat 2,5% din PIB pentru apărare în 2023, dar a reușit să utilizeze doar 1,6% din aceste fonduri în mod eficient.

Critici mai vechi ale lui Trump
În primul său mandat, Trump a criticat dur țările care nu respectă obiectivul de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru apărare. În 2018, acesta le-a calificat drept „delicvente” față de angajamentele asumate, subliniind necesitatea unui efort mai mare din partea partenerilor NATO.

“Din punctul meu de vedere, (aceste ţări) sunt delincvente, deoarece Statele Unite s-au văzut nevoite să plătească pentru ele”, a comentat Trump în timpul unui dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „’Multe ţări nu plătesc atât cât ar trebui şi, sincer, multe ţări ne datorează o sumă uriaşă de bani din anii precedenţi’”, a mai spus Trump.

Leave a Comment