Cozonacul reprezintă un element de nelipsit de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor. Cei mai buni patiseri afirmă că un cozonac „perfect” trebuie să fie aerat, frumos rumenit și extrem de savuros. Pentru a obține un cozonac reușit, este esențial să ai în vedere mai multe aspecte, printre care și temperatura corespunzătoare de coacere.
Una dintre întrebările frecvente este durata de coacere a cozonacului. După ce l-ai frământat, l-ai așezat în tavă și l-ai introdus în cuptor, te întrebi: cât timp trebuie să stea la cuptor și la câte grade? Răspunsul depinde de tipul de cuptor:
Pentru cuptoarele electrice: setează timpul la 50 de minute, la o temperatură de 185 de grade Celsius, cu căldură doar de jos, pe al doilea grătar începând de jos.
În cazul cuptoarelor pe gaz: lasă-l tot 50 de minute, pe cel mai de jos grătar, la o temperatură medie.
După cele 50 de minute, efectuează testul cu scobitoarea. Dacă iese umedă de aluat, înseamnă că nu este gata și trebuie să-l mai lași în cuptor. De obicei, adaug încă 5 minute, doar dacă nu au căpătat o nuanță aurie, și setez căldura să vină doar de sus, de această dată (în cazul cuptorului electric).
Referitor la temperatura de coacere a cozonacului, pentru gospodinele pricepute, frământatul unui aluat perfect pentru cozonac este floare la ureche, însă nu toată lumea se descurcă în bucătărie, așa că mulți preferă să-l cumpere. Cu toate acestea, cozonacul făcut de tine va fi mult mai delicios și mai pufos dacă cunoști câteva trucuri.
De exemplu, în primele 20 – 25 de minute de coacere, este crucial să nu deschizi ușa cuptorului. Dacă temperatura este prea ridicată, cozonacul va forma o crustă la suprafață și nu va mai crește.
În ceea ce privește temperatura la care se coace cozonacul, acesta trebuie să fie la foc mic, altfel există riscul ca suprafața să se ardă și să rămână crud în interior. Dacă folosești un cuptor electric, îl preîncălzești la 180 de grade Celsius, apoi aștepți câteva minute înainte de a introduce tava cu cozonac. După ce ai introdus cozonacul în cuptor, redu temperatura la 175 de grade.
Potrivit meșterilor culinari, sub tavile de cozonac trebuie să așezăm o tava cu apă. Astfel, cozonacii nu se vor arde în partea de jos. La aragazele clasice, pe gaz, cozonacii trebuie copti la foc mic.