Păstrarea mușcatelor peste iarnă este o preocupare majoră pentru iubitorii acestor flori, care, de altfel, sunt foarte rezistente. Este binecunoscut faptul că mușcatele au nevoi specifice în timpul sezonului rece, iar respectarea unor reguli bine stabilite poate asigura refacerea lor în primăvară și înflorirea abundentă, la fel ca în anul precedent.
1. Temperatura optimă pentru păstrarea mușcatelor
Când vremea începe să se răcească și se apropie de temperaturi severe, chiar dacă mușcatele sunt încă pline de flori, este recomandat să sacrificăm florile și să adăpostim ghivecele într-o încăpere luminată, la temperaturi care să nu coboare sub 0°C pentru mușcatele drepte și sub 5°C pentru cele curgătoare.
Este esențial ca temperatura din încăperea în care sunt depozitate mușcatele să nu depășească 10-14°C. Este important de menționat că temperaturile mai scăzute din timpul iernii favorizează înflorirea acestor flori. De aceea, păstrarea mușcatelor poate fi făcută fie într-o pivniță, fie într-un garaj bine izolat sau într-o încăpere care nu este încălzită în timpul iernii.
Mușcatele curgătoare sunt mai sensibile decât cele drepte și nu trebuie, în niciun caz, depozitate în pivniță. Aceste specii necesită lumină și spațiu aerisit, chiar și în timpul iernii.
2. Tăiați lastarii verzi
Înainte de a le adăposti pentru iarnă, este recomandat să tăiați lastarii verzi, fie că au flori sau nu. Acest lucru se face similar cu tăierea viei în primăvară, numărând cepii și coardele după muguri. Ramurile florii trebuie tăiate la 2-4-6 ochi, nu mai mult, în funcție de vigoare. Este indicat să păstrați doar structura puternică, lemnificată, deoarece ramurile mai firave sau verzi au tendința de a putrezi sau de a se usca peste iarnă. Mușcatele emit lastari din ochii dorminzi pe ramurile puternice, astfel că trebuie să aveți curajul să le fasonați înainte să vină gerul.
3. Nu schimbați pământul și nu îl îmbogățiți cu minerale
Este recomandat să nu schimbați pământul și să nu îl îmbogățiți cu minerale peste iarnă. Această operațiune poate fi făcută în primăvară, când scoateți mușcatele afară. Mușcatele hibernează, iar astfel nu au nevoie de nutrienți suplimentari pentru a se hrăni. Este important ca acestea să nu se dezvolte prea mult în timpul iernii, deoarece energia consumată poate afecta înflorirea în primăvară.
4. Udarea mușcatelor peste iarnă
Mușcatele trebuie udate rar peste iarnă, o dată sau de două ori pe lună, și nu în exces. Este suficient să mențineți solul ușor umed, fără a lăsa apa să stagneze. Udarea excesivă poate duce la apariția unor paraziți la rădăcină, cauzând putrezirea acestora. Mușcatele nu tolerează temperaturi mai mici de 5°C.