Ingrediente pentru Pilaful de Pui:
– 1 pui frumos, cu maruntaiele (fără ficat)
– 1 ceapă mare și tare
– 1-2 ardei
– 1 pahar de ulei
– Sare
– Piper
– Boia de ardei
– 1 morcov mic
– 1 ceașcă mare cu orez
– 2 roșii foarte coapte
Mod de preparare:
1. Ceapa se toacă mărunt, iar morcovul se dă pe răzătoare. Ardeii și roșiile se taie cubulețe mici, iar carnea se porționează în bucăți mici.
2. Într-o tigaie sau cratiță, se încinge uleiul, apoi se adaugă ceapa și se călește până devine ușor transparentă. Apoi, se adaugă carnea și se lasă să se rumenească ușor.
3. Se clătește orezul în două-trei ape și se adaugă peste carne și ceapă pentru a se căli ușor și a absorbi aromele. După câteva minute, se adaugă apă suficientă pentru a acoperi totul, iar apoi se pun ardeii, morcovii, roșiile, sarea, piperul (în boabe) și boiaua de ardei.
4. Cratița se introduce în cuptorul preîncălzit la foc moderat și se lasă să fiarbă la foc linistit.
5. Dacă nivelul apei scade prea mult, se mai adaugă puțină apă. În aproximativ jumătate până la trei sferturi de oră, pilaful este gata, cu o frumoasă crustă aurie deasupra.
6. Se servește fierbinte, însoțit de murături sau salate acrișoare.
Taina:
– Pentru un gust și mai bogat, în loc de apă, se pot folosi cești cu supă de pui.
– Dacă în loc de ulei se prăjește ceapa și carnea în untură de pui sau de gâscă, rezultatul va fi un deliciu desăvârșit.