Prajitura cu dovleac este un desert delicios potrivit pentru sezonul toamnei, dar poate fi savurat in orice moment al anului. Iata o reteta simpla pentru a prepara prajitura cu dovleac:
Ingrediente:
Pentru blatul de prajitura:
2 cani de faina
1 cana de dovleac piure (copt si pasat)
1 cana de zahar
1/2 cana de ulei vegetal (de exemplu, ulei de floarea-soarelui)
2 oua
1 lingurita de praf de copt
1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita de scortisoara
1/2 lingurita de nucsoara macinata
O lingurita de extract de vanilie
Un praf de sare
Pentru glazura:
1 pahar de zahar pudra
2 linguri de unt topit
1 lingurita de extract de vanilie
2-3 linguri de lapte
Instrucțiuni:
. Pregatirea blatului de prajitura: a. Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava patrata sau rectangulara cu hartie de copt. b. Intr-un bol mare, amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, nucsoara si sarea. c. Intr-un alt bol, amesteca dovleacul piure, zaharul, uleiul, ouale si extractul de vanilie pana cand obtii un amestec omogen. d. Adauga amestecul de dovleac peste ingredientele uscate si amesteca pana cand se incorporeaza bine. e. Toarna amestecul rezultat in tava pregatita si niveleaza-l.
. Coacere: a. Coace prajitura in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 25-30 de minute sau pana cand un bat introduc in centrul prajiturii iese curat. b. Dupa ce prajitura este gata, scoate-o din cuptor si las-o sa se raceasca complet in tava.
3. Pregatirea glazurii: a. In timp ce prajitura se raceste, prepara glazura. Intr-un bol, amesteca zaharul pudra, untul topit, extractul de vanilie si laptele pana cand obtii o glazura neteda si omogena. Adauga lapte in functie de consistenta dorita a glazurii (mai putin lapte pentru o glazura mai groasa, mai mult lapte pentru o glazura mai subtire). b. Cand prajitura s-a racit complet, toarna glazura peste blat si intinde-o uniform cu ajutorul unei spatule.
4. Servire: a. Lasa prajitura cu dovleac sa se odihneasca timp de aproximativ 30 de minute pentru a permite glazurii sa se intareasca. b. Taie prajitura in bucati dreptunghiulare sau patrate si serveste.
Aceasta prajitura cu dovleac este moale, aromata si dulce, perfecta pentru a fi savurata alaturi de o ceasca de ceai sau cafea. Poate fi decorata cu nuci, migdale sau fulgi de cocos, pentru un plus de textura si savoare.