Rețetă de pâine cu puțină drojdie, dezvăluită de Chef Sorin Bontea
Obține o pâine delicioasă, pufoasă și cu coajă crocantă, urmând rețeta simplă și eficientă a lui Chef Sorin Bontea. Secretul constă în tehnica de împăturire și în timpul de dospire prelungit.
Ingrediente
1 kg făină
20 g sare
1 g drojdie uscată
780 ml apă caldă
Mod de preparare
Amestecarea ingredientelor
Într-un bol mare, combină toate ingredientele. Amestecă bine, asigurându-te că nu se formează cocoloașe. Coca va rămâne moale.
Primul dospit
Unge un vas cu puțin ulei de măsline și transferă coca în el. Acoperă vasul și lasă aluatul să dospească timp de 30 de minute la temperatura camerei.
Tehnica de împăturire
După primele 30 de minute, împăturește aluatul (trage marginile spre interior) și lasă-l din nou la crescut pentru alte 30 de minute. Repetă acest proces de patru ori, la intervale de 20-30 de minute.
Dospirea peste noapte
După ultima împăturire, acoperă aluatul și lasă-l să dospească peste noapte în frigider.
Pregătirea pentru coacere
Presară făină pe blatul de lucru și răstoarnă aluatul. Împachetează-l ușor, ca pe brânzoaice, și transferă-l într-un bol tapetat cu făină.
Lasă-l la dospit timp de 50 de minute.
Încălzirea cuptorului
Încălzește cuptorul la 250°C. Pentru cele mai bune rezultate, folosește o cratiță de fontă cu capac.
Coacerea
Pune aluatul în cratița de fontă, acoperă cu capacul și coace timp de 30 de minute. După acest timp, scoate capacul și mai lasă pâinea la cuptor pentru încă 15-20 de minute, până capătă o culoare aurie și o coajă crocantă.