Rețeta UȘOARĂ de Cozonac Moldovenes cu umplutura de nucă făcut de Mirela Vaida. “Este o rețetă pe care o făcea mama.

Mirela Vaida împărtășește rețeta tradițională a cozonacului moldovenesc, un deliciu pe care îl pregătea mama ei când era acasă. Ingredientele și modul de preparare sunt păstrate fidel din acele vremuri, oferindu-ne o incursiune în tradițiile bucatăriei moldovenești.

Aluatul pentru cozonac necesită aproximativ 2 kg de făină albă, apă minerală, sare, zahăr, drojdie (umedă sau uscată, dizolvată în lapte cald), unt gras, smântână grasă, lămâie rasă, esențe, ouă și lapte cald. Procesul de preparare începe cu presarea sării peste făină, urmată de adăugarea zahărului și a drojdiei dizolvate în lapte călduț. Cantitățile nu sunt precise, fiind obișnuită să lucreze “din ochi”, după cum declară chiar Mirela. Untul cubulețe și smântâna sunt adăugate apoi în compoziție, împreună cu ouăle, în cantități generoase. Urmează adăugarea gălbenușurilor, laptele și apa minerală pentru a obține un aluat aerat și bine omogenizat. Se adaugă coaja de lămâie rasă și esențele preferate, apoi se frământă aluatul până când devine elastic și ușor de modelat. Se lasă la dospit aproximativ o oră, acoperit.

Pentru umplutură, se folosește rahat tăiat cubulețe și dat prin zahăr pudră, miez de nucă, zahăr, cacao, lapte și esențe. Miezul de nucă este amestecat cu zahărul și cacaoa, apoi se adaugă laptele până se obține o pastă omogenă. Esențele sunt adăugate pentru aromă, iar compoziția este lăsată să se odihnească pentru a-și intensifica aromele.

Când aluatul a crescut corespunzător, se împarte în patru părți egale și se întinde pe o suprafață plană. Se adaugă umplutura de nucă și rahat pe fiecare bucată de aluat, iar apoi se rulează și se împletesc două câte două, pentru a forma doi cozonaci impletiti. Aceștia sunt așezați în tavi și lăsați să se odihnească timp de aproximativ zece minute, în timp ce cuptorul este preîncălzit. Înainte de a fi introduși în cuptor, cozonacii sunt unși cu un amestec de gălbenuș și ulei de măsline pentru a obține o crustă aurie și lucioasă. Cuptorul este setat la temperatura potrivită, iar cozonacii sunt lăsați să se coacă aproximativ 45 de minute, până când devin aurii și cresc în volum.

Ingrediente umplutura:
-rahat taiat cubulete, dat prin zahar pudra

-1 kg de miez de nuca

-zahar

-cacao

-lapte

-esente

-stafide

Leave a Comment