Neglijarea curățării și întreținerii corecte a tigăilor, în special a celor antiaderente sau ceramice, poate reprezenta un risc serios pentru sănătate, avertizează medicii. Un astfel de avertisment vine de la Dr. Poonam Desai, cunoscută pe TikTok ca @doctoranddancer, care a postat un videoclip în care explică de ce aruncă rapid tigăile zgâriate.
Dr. Desai subliniază că tigăile antiaderente deteriorate, cu zgârieturi, pot elibera milioane de microplastice în alimente. Aceste microplastice, particule minuscule de plastic cu dimensiuni sub cinci milimetri, pot ajunge în mâncare atunci când stratul protector al tigăii este compromis. Ele sunt periculoase pentru sănătate și pot avea efecte nocive pe termen lung. Microplasticele se găsesc adesea în multe produse de uz zilnic, cum ar fi îmbrăcămintea și ambalajele, iar expunerea constantă poate duce la acumularea acestora în organism.
În plus, Dr. Desai atrage atenția și asupra tigăilor ceramice care prezintă zgârieturi. Ea avertizează că astfel de tigăi pot avea un strat de aluminiu care, atunci când este expus prin deteriorări, poate ajunge în alimente. Consumul de alimente care au intrat în contact cu aluminiul nu este sigur și poate prezenta riscuri pentru sănătate, inclusiv probleme neurologice sau digestive.
Deși tigăile din ceramică pură sunt considerate mai sigure, deoarece nu conțin PFAS (substanțe chimice perfluoroalchilice) sau metale grele, tigăile care au un strat de ceramică aplicat peste aluminiu pot deveni periculoase atunci când stratul de protecție este compromis. Astfel, Dr. Desai recomandă atenție sporită la întreținerea și utilizarea corectă a acestor vase de gătit, pentru a preveni potențialele pericole la care ne putem expune prin folosirea tigăilor deteriorate.