Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a detaliat la Antena 3 CNN obiectivele cheie ale reformei pensiilor, care sunt menite să aducă românilor mai mulți bani și să recunoască munca depusă.
Întrebată despre contribuția perioadelor de necontribuție, cum ar fi studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică, la calculul pensiei, ministrul Muncii a explicat:
„Aceste perioade vor aduce un punctaj suplimentar, iar este esențial ca mai ales tinerii să fie conștienți de acest aspect. O educație solidă, cu studii universitare și masterat, va aduce un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an. De asemenea, este crucial să se cunoască faptul că perioadele de șomaj și deportare, prizonieratul sau detenția politică vor influența, de asemenea, pensia. Noua metodă de calcul a pensiilor constă în totalul punctelor acumulate, înmulțit cu valoarea punctului de referință.
Totalul punctelor acumulate este compus din punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la Antena 3 CNN.
De exemplu, pentru un român care a:
– urmat 4 ani de facultate
– avut 6 luni de serviciu militar
– trecut prin 6 luni de șomaj
– acumulat 15 ani de cotizare, rezultă 1,25 puncte necontributive.
Cum vor fi recompensați românii care muncesc mai mult
De asemenea, ministrul Muncii a discutat despre modul în care românii care lucrează mai mult vor fi recompensați.
„Un român cu o perioadă de cotizare mai mare de 25 de ani va obține puncte de stabilitate, un beneficiu suplimentar la pensie. Astfel:
– 0,5 puncte/an pentru perioada 26-30 de ani
– 0,75 puncte/an pentru perioada 31-35 de ani
– 1 punct/an începând cu 36 de ani
Acestea sunt aspecte esențiale ale noii legi. Obiectivul principal al reformei este să aducă echitate în cadrul sistemului public de pensii. Un alt obiectiv important este creșterea sustenabilă a pensiilor, astfel încât românii să primească pensii decente, mai bune și să li se recunoască munca depusă. Este crucial să le oferim românilor șansa de a se bucura de o bătrânețe demnă, așa cum o fac occidentalii”, a adăugat Simona Bucura-Oprescu.
Cum se accesează pensia de invaliditate
„Intrarea în pensia de invaliditate este posibilă chiar și cu o singură zi de muncă, dacă, din nefericire, a survenit un accident de muncă care a dus la pierderea capacității de muncă. O noutate pe care beneficiarii acestei pensii trebuie să o cunoască este că după noua lege, cei care primesc pensie de invaliditate pot lucra. De exemplu, o persoană cu o capacitate de muncă afectată, care folosește un scaun cu rotile, poate fi un bun specialist IT și îi oferim posibilitatea să lucreze dacă dorește, fără a-și pierde pensia de invaliditate”, a explicat ministrul Muncii la Antena 3 CNN.
Cum vor fi incluse sporurile nepermanente în calculul pensiei
„Aceasta este o parte importantă a reformei, deoarece până acum aceste sporuri nu erau luate în considerare. Aceasta a dus la numeroase litigii, iar soluțiile instanțelor au fost diverse. Pensionarii erau confuzi, încercând să obțină pensii mai mari solicitând includerea veniturilor brute, a tuturor veniturilor pentru care au fost plătite și virate contribuții de asigurări sociale. Conform noii legi, toate acestea vor fi luate în considerare (…) Pentru veniturile din 2001 nu mai este necesar să prezinte documente, deoarece acestea sunt evaluate pe baza declarației 112 deja existente în sistem”, a adăugat ministrul Muncii.