Țările din Europa cu cei mai instruiți cetățeni Unde se clasează România în această ierarhie..

Trebuie să subliniem că țările nordice și baltice se remarcă prin cea mai ridicată proporție de persoane cu studii superioare. Mai mult decât atât, femeile sunt în general mai educate, în contrast cu situația din țara noastră, care ocupă ultimul loc în UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare, conform datelor oficiale.

Topul țărilor din Europa cu cei mai educați locuitori
Potrivit datelor Eurostat citate de Adevărul, aproape o treime din persoanele cu vârsta între 25 și 74 de ani din UE dețin o diplomă de învățământ superior. Cu toate acestea, procentul diferă în funcție de țară, deși 31.8% dintre europeni au studii superioare.

Problema este evidentă în cazul românilor, deoarece în România doar 17,4% dintre persoane au studii superioare. La pol opus se află Irlanda, unde 50% dintre locuitori au studii superioare. Și mai îngrijorător, în România 22% dintre oameni nu au nici măcar studii liceale, în timp ce 60% dintre români au doar studii medii.

Conform acestui clasament, nivelurile educaționale sunt definite ca fiind scăzute (mai puțin de liceu), medii (liceul inclus) sau înalte (studii universitare). Așa cum era de așteptat, în țările nordice și baltice numărul absolvenților de facultate depășește media UE, iar Suedia și Norvegia se evidențiază cu o cifră de 45%, în timp ce Letonia se mândrește cu 44% din populație cu studii superioare.

În Marea Britanie, 43,5% dintre locuitori au studii superioare, iar în Franța 38,2%. Următoarea în top este Spania, cu 38%. Un aspect extrem de interesant este că, cu excepția României, Italia se află într-o situație foarte precară la acest capitol, cu doar 18,5% din populație cu studii superioare, în timp ce Germania are 31,5%.

România este într-o poziție alarmantă în clasamentele prezentate de Eurostat
Conform datelor oficiale, femeile în vârstă de 25 – 34 de ani au o proporție mai mare de absolvenți de învățământ superior față de bărbați. Astfel, 47,6% dintre femei au absolvit o facultate, comparativ cu doar 36,5% dintre bărbați.

În țări precum Elveția, Germania și Turcia, decalajul între sexe este cel mai mic, în timp ce în Finlanda, Islanda, Slovenia și Slovacia, femeile sunt predominant educație. În România, 28,4% dintre femeile cu vârsta între 25 și 34 de ani au absolvit o facultate, față de 21% dintre bărbați.

O altă cifră semnificativă a studiului arată că 11,9% dintre locuitorii UE au participat la activități de formare în ultima lună, cu un procentaj de 36,2% în Suedia și doar 1,7% în Bulgaria. În România, doar 5,4% dintre adulți au participat la astfel de cursuri de formare, ceea ce indică faptul că țara noastră se află departe de media UE în acest domeniu.

De exemplu, România se află pe ultimul loc în UE și în ceea ce privește proporția persoanelor cu competențe digitale de bază. În 2023, 56% dintre locuitorii UE cu vârsta între 16 și 74 de ani aveau cel puțin competențe digitale generale de bază, însă în România doar 28% dintre oameni sunt familiarizați cu utilizarea unui laptop sau a unui smartphone.

Leave a Comment