Trebuie să vizitezi măcar o dată în viață această insulă din București. Te vei impresiona de acest loc.

Parcul Alexandru Ioan Cuza, cunoscut anterior sub denumirea de Parcul IOR, găzduiește un ecosistem remarcabil declarat zonă protejată, numită Insula Rațelor, accesibilă doar pe apă și acoperită de o vegetație bogată, fiind căminul diverselor specii de păsări.

Insula Rațelor – un sanctuar natural
În inima Parcului Alexandru Ioan Cuza din Sectorul 3 al Bucureștiului, în trecutul cunoscut ca Parcul IOR, există o mică oază sălbatică, accesibilă doar pe apă cu barca.

Această insulă, numită Insula Rațelor, se află pe lacul Titan, împărțit în două de Podul Liviu Rebreanu, în zona Titan 1 și zona Titan 2. Ea reprezintă un mic paradis natural, cu vegetație luxuriantă, unde trăiesc rațe sălbatice, lebede, broaște țestoase și diverse specii de păsări acvatice.

Autoritățile au desemnat Insula Rațelor drept zonă protejată, iar în afara ei, Parcul Alexandru Ioan Cuza mai adăpostește și alte insule precum Insula Pensionarilor, Insula Pescarilor, Insula Cățeilor și Insula Artelor.

Deși Insula Rațelor este situată în apropierea aleii principale a parcului, accesul este restricționat, fiind permis doar cu bărci sau hidrobiciclete închiriate de la debarcaderul parcului. Cu toate acestea, locuitorii din București pot interacționa cu păsările de pe insulă oferindu-le hrană și bucurându-se de spectacolul natural oferit în Parcul Alexandru Ioan Cuza.

Al doilea cel mai mare parc din București
Parcul Alexandru Ioan Cuza, a cărui amenajare a început în anul 1965, se întinde pe o suprafață de aproximativ 85 de hectare și este al doilea cel mai mare parc din București.

Ariile naturale protejate includ “zonele terestre și acvatice care găzduiesc specii de plante și animale sălbatice, elemente și formațiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de altă natură, cu valoare ecologică, științifică, culturală sau recreativă deosebită, care beneficiază de un regim special de protecție și conservare, conform prevederilor legale”.

Aceste arii protejate pot fi de interes național, internațional sau comunitar, cum este și cazul Insulei Rațelor, care este considerată un “sit de importanță comunitară, zonă specială de conservare și zonă de protecție specială avifaunistică”.

Leave a Comment