Un bărbat în vârstă de 70 de ani din România a descoperit o adevărată comoară în timp ce își săpa canalizarea.

Grigore Vasile, un sătean în vârstă de 70 de ani din Malaiestii de Jos, Prahova, a făcut o descoperire remarcabilă: un tezaur vechi de peste 1700 de ani, constând în monede, brățări și lingouri din argint din epoca romană.

Povestea începe cu o dimineață devreme, când Grigore s-a trezit hotărât să înceapă săpătura pentru canalizare. După o seară în care s-a disputat cu soția sa în legătură cu locul potrivit pentru săpat, Grigore a început munca. “El voia să sape în altă parte, eu am insistat să fie aici. Până la urmă, a început să sape acolo unde am spus eu, deoarece nu doream să avem un șantier în mijlocul grădinii. Așa că am optat să săpăm în apropierea casei. Nu a durat mult până când a dat de comoară”, ne-a mărturisit cu mândrie Maria Vasile, soția acestuia.

Artefactele descoperite au fost predate Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, iar conform legii, soții Vasile vor primi o recompensă care poate ajunge până la 40% din valoarea obiectelor descoperite, în cazuri excepționale.

Pentru evaluarea tezaurului, arheologul Alin Franculeasa, de la Muzeul de Istorie Prahova, a fost contactat. Acest tezaur este considerat a fi al treilea ca importanță descoperit în Prahova, după coiful de la Cotofenesti și comoara dacică de la Coada Malului.

În altă parte a lumii, în Egipt, arheologii au făcut o descoperire impresionantă: un altar antic și un bust reprezentând un împărat roman în sudul țării. Aceste artefacte au fost găsite în orașul Luxor, în cadrul complexului de temple din Karnak.

Altarul zeului Osiris-Ptah Neb datează din perioada celei de-a 25-a dinastii și este plasat în partea sudică a templului lui Amun-Re, ceea ce face descoperirea să fie deosebit de semnificativă. Printre alte artefacte descoperite se numără o colecție de ceramică, partea inferioară a unei statui aflată în poziție șezândă și un fragment de panou din piatră reprezentând o masă pentru ofrande.

În același context, bustul împăratului roman Marc Aureliu a fost găsit în templul din Kom Ombo, orașul Aswan. Aceste artefacte reprezintă cele mai recente descoperiri arheologice din seria de evenimente semnificative care au loc în Egipt în ultima perioadă.