Un cozonac simplu de preparat și cu adevărat delicios – Rețeta lui chef Sorin Bontea o poți găsi în primul comentariu.

Reteta celebră pentru cozonaci a chef-ului Sorin Bontea, ușor de pregătit și extrem de delicioasă.

Din cantitățile date, obținem doi cozonaci.

Ingrediente:

– 1 kg făină
– 350 g zahăr
– 8 gălbenușuri
– coaja rasă de la o lămâie
– coaja rasă de la o portocală
– 50 ml ulei
– 1/2 linguriță sare
– 14 g drojdie uscată
– o esență de vanilie
– un pachet de unt
– 1 litru lapte
– 150 g zahăr
– 8 albușuri
– 80 g cacao
– 250 g nucă pisată
– 25 ml esență de rom

Mod de preparare:

1. Încălziți laptele într-un vas mic, aproximativ 400 ml.
2. Într-un bol, amestecați ingredientele uscate: făina, drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocală.
3. Faceți o adâncitură în mijlocul amestecului de făină.
4. Într-un alt vas, amestecați gălbenușurile cu sarea până se omogenizează.
5. Topiți 150 g de unt.
6. În laptele cald, dizolvați 150 g de zahăr, amestecând constant până se topește zahărul.
7. Adăugați esența de vanilie, gălbenușurile amestecate cu sarea și laptele în care s-a topit zahărul peste ingredientele uscate.
8. Amestecați toate ingredientele până când aluatul capătă consistența dorită.
9. Într-un alt vas, amestecați uleiul cu untul topit.
10. Când aluatul s-a omogenizat bine, adăugați treptat amestecul de unt și ulei.
11. Framântați aluatul cu mâinile până se încorporează complet untul și uleiul.
12. Pentru a obține un cozonac pufos și fraged, care se rupe în fâșii, framântați de mai multe ori aluatul.
13. Lăsați aluatul să crească timp de o oră și jumătate, framântându-l puțin la fiecare jumătate de oră.
14. În timp ce aluatul crește, pregătiți umplutura pentru cozonac.
15. Bateți albușurile spumă cu zahărul până obțineți o bezea.
16. Adăugați apoi cacao, nucile pisate și esența de rom.
17. După ce aluatul a crescut, împărțiți-l în două.
18. Fiecare jumătate se împarte și ea în două.
19. Întindeți una dintre cele patru bucăți într-un dreptunghi.
20. Împărțiți și umplutura în patru și întindeți-o pe foaia de aluat în formă de dreptunghi.
21. Rulați foaia și repetați același lucru și pentru celelalte trei părți.
22. Împletiți câte două rulouri, ungeți tava cu ulei și așezați cozonacul în tavă.
23. Lăsați-l în tavă să mai crească aproximativ 45 de minute.
24. Ungeți cozonacul cu un amestec de ou și lapte și presărați cu zahăr.
25. Cozonacul se coace în cuptor timp de 50 de minute, la 170 de grade Celsius.

Leave a Comment