Nu știi ce să mai pui la murat toamna asta? Descoperă șase rețete savuroase și ușor de preparat, perfecte pentru cămara ta

Sezonul murăturilor a început! Descoperă 6 rețete delicioase de gogoșari murați pe care trebuie să le încerci în această toamnă

Toamna este, fără îndoială, cel mai așteptat anotimp de gospodine. Este vremea în care cămările se umplu de culori, mirosuri și gusturi bogate – gogoșari, castraveți, conopidă, varză roșie, morcovi sau pepeni. Fiecare familie are rețetele ei moștenite din generație în generație, dar uneori e greu să te hotărăști ce combinații să alegi.

Dacă vrei să aduci în casa ta aroma autentică a toamnei românești, îți prezentăm mai jos șase rețete savuroase de gogoșari murați, de la clasicele variante dulci-acrișoare, până la cele în sos de muștar sau umplute cu conopidă.

1. Gogoșari murați în sos de muștar

O rețetă aromată și ușor picantă, ideală pentru fripturi sau aperitive festive.

Ingrediente:

  • 3 kg gogoșari
  • 300 g muștar simplu
  • 250 ml ulei
  • 250 ml oțet
  • 300 g zahăr
  • 1 linguriță piper boabe
  • 3–4 foi de dafin

Mod de preparare:
Spală gogoșarii, curăță-i de semințe și taie-i fâșii. Fierbe într-o cratiță uleiul, zahărul, oțetul, muștarul și condimentele. Când amestecul dă în clocot, adaugă gogoșarii și fierbe-i 10 minute, până se înmoaie ușor. Pune-i fierbinți în borcane, închide bine capacele și acoperă-le cu un prosop până se răcesc.

2. Gogoșari murați umpluți cu conopidă

O combinație clasică de culori și gusturi, perfectă pentru iarnă.

Ingrediente:

  • 4 kg gogoșari curățați de cotoare
  • 2 kg conopidă
  • 1 l oțet
  • 5 l apă
  • 500 g miere
  • 200 g sare
  • foi de dafin, boabe de muștar și piper

Mod de preparare:
Opărește gogoșarii într-o soluție de oțet și apă, apoi lasă-i la răcit. Umple fiecare gogoșar cu buchețele de conopidă, așază-i în borcane și toarnă peste ei siropul fierbinte obținut din apă, miere și condimente. Închide ermetic și păstrează-i într-o pătură până a doua zi, apoi depozitează în cămară.

3. Gogoșari dulci-acrișori asortați

Colorați, crocanți și plini de savoare – o explozie de gusturi în fiecare borcan.

Ingrediente:
Gogoșari, morcovi, țelină, conopidă, varză roșie, hrean, struguri albi, foi de dafin, piper și muștar boabe.

Pentru zeamă:

  • 6 l apă
  • 1 kg oțet
  • 1 kg zahăr
  • 6 linguri sare grunjoasă
  • 2 plicuri de pikant-fix

Mod de preparare:
Spală și taie legumele, apoi așază-le stratificat în borcane. Fierbe ingredientele pentru zeamă și toarnă-le fierbinți peste legume. Închide bine borcanele și lasă-le acoperite până se răcesc.

4. Gogoșari în sos tomat

Pentru iubitorii de gusturi intense – dulci, acide și ușor condimentate.

Ingrediente:

  • 5 kg gogoșari
  • 800 g pastă de tomate
  • 500 g zahăr
  • 500 ml oțet
  • 500 ml ulei
  • 1 lingură sare
  • 1 linguriță piper măcinat
  • 3–4 foi de dafin

Mod de preparare:
Curăță gogoșarii și taie-i fâșii. Pregătește sosul din pastă de tomate, ulei, zahăr, oțet și condimente. Când începe să fiarbă, adaugă gogoșarii și lasă-i 10–15 minute. Pune compoziția fierbinte în borcane și sigilează imediat.

5. Gogoșari murați în oțet

Cea mai tradițională și simplă rețetă, perfectă pentru orice masă.

Ingrediente:

  • 5 kg gogoșari
  • 1 kg zahăr
  • 150 g sare
  • 1 kg oțet
  • foi de dafin, piper, muștar boabe, crenguțe de vișin

Mod de preparare:
Taie gogoșarii în sferturi sau jumătăți și pune-i într-un vas mare cu zahăr, sare, oțet și condimente. Lasă-i 24 de ore la macerat, amestecând din când în când. A doua zi, pune-i în borcane cu zeama lăsată, adaugă crenguțe de vișin și închide borcanele.

6. Gogoșari murați cu conopidă și hrean

O rețetă cu gust intens, perfectă pentru iubitorii de murături crocante.

Ingrediente:

  • 5 kg gogoșari tăiați
  • conopidă
  • 2 l oțet
  • 2 căni zahăr
  • 5 linguri sare
  • piper, foi de dafin, hrean ras

Mod de preparare:
Fierbe toate ingredientele pentru zeamă, apoi toarn-o peste gogoșarii și conopida așezate în borcane. Sigilează și depozitează într-un loc răcoros.

Sfatul gospodinelor:

Pentru murături perfecte, folosește doar legume proaspete, sare grunjoasă fără iod și borcane sterilizate. Nu uita să le păstrezi într-un loc răcoros, ferit de lumină, pentru a se păstra crocante și gustoase toată iarna.

Indiferent de rețeta aleasă, gogoșarii murați vor aduce în casa ta gustul autentic al toamnei românești – un amestec de tradiție, culoare și dragoste pentru lucrurile făcute ca odinioară.

You cannot copy content of this page