Cât timp poate sta mâncarea gătită în frigider.

Pastrarea corecta a alimentelor este esentiala pentru a evita risipa si pentru a mentine siguranta alimentara. Iata cateva sfaturi importante:

1. Racirea Rapida:
Dupa ce mancarea a fost gatita, asigura-te ca o racesti cat mai repede posibil inainte de a o pune in frigider. Alimentele gatite trebuie sa fie aduse la o temperatura sigura (sub 4°C) in cel mult 2 ore pentru a preveni proliferarea bacteriilor.

2. Depozitare Corecta:
Alege recipiente sigilate sau acoperite pentru a pastra mancarea. Recomandat este sa folosesti recipiente din plastic sau sticla care pot rezista temperaturilor scazute si nu transfera mirosuri neplacute. Foloseste folie de plastic sau folie de aluminiu pentru a infasura alimentele care nu au un recipient adecvat.

3. Etichetare:
Marcheaza fiecare recipient cu data la care mancarea a fost gatita. Acest lucru iti va permite sa urmaresti cat timp a trecut de la preparare si sa eviti consumul alimentelor vechi si posibil nesigure.

4. Depozitare pe Raftul de Sus:
Daca frigiderul tau are mai multe rafturi, depoziteaza mancarea gatita pe raftul de sus. Acesta este cel mai rece loc din frigider si va ajuta la mentinerea temperaturii corespunzatoare pentru alimente.

5. Evita Suprapopularea:
Nu supraaglomera frigiderul cu alimente, deoarece acest lucru poate impiedica circulatia aerului rece si sa duca la cresterea temperaturii interne. Asigura-te ca lasi spatiu intre recipiente pentru ca aerul sa circule.

6. Evita Umezirea:
Inainte de a pune mancarea in frigider, asigura-te ca nu are picaturi de apa pe suprafata. Excesul de umiditate poate promova dezvoltarea bacteriilor si mucegaiului.

7. Foloseste Zona de Fructe si Legume:
Daca frigiderul tau are un compartiment special pentru fructe si legume, este bine sa pastrezi alimentele gatite acolo. Aceasta zona are de obicei o umiditate mai mare, ceea ce poate ajuta la mentinerea prospetimii.

Alimente gatite care trebuie consumate rapid
Peste: acest tip de mancare rezista la frigider doar 1- 2 zile dupa gatire, asa ca iti recomandam sa il consumi in acest interval, daca nu doresti sa ai probleme gastrointestinale.

Salate: pentru acest tip de reteta va depinde daca este sau nu asezonata. Iti recomandam sa pastrezi salatele fara sos, bine uscate, deoarece vor ramane in stare buna 24 de ore.

Fructe de mare: indiferent de modul in care sunt preparate, crustaceele au termen de valabilitate de doua zile. Prin urmare, daca ai de gand sa refrigerezi acest tip de mancare, este foarte important sa tii cont de termenul de pastrare.

Oua: ouale gatite precum omletele, oua fierte, etc. rezista pana la doua zile, asa ca este indicat sa le consumi pana a doua zi.

Preparate bazate pe oua crude: maionezele de casa, sosurile preparate cu ou crud, au termen de valabilitate maxim 24 de ore.

Alimente cu termen de valabilitate mediu: 3-5 zile
Exista si alte grupe de alimente a caror marja de expirare este putin mai mare decat precedentele. In acest caz vorbim despre:

Tocanite: cele cu legume dureaza 3-4 zile.

Prajituri de casa: aceste tipuri de alimente dureaza, de obicei, intre 3 si 4 zile. Daca prajiturile au topping de frisca, acestea trebuie consumate in maxim 48 de ore.

Paste: de orice fel ar fi (macaroane, spaghete, in salata, cu legume…), expertii recomanda sa nu le pastrati la frigider mai mult de 3 pana la 5 zile dupa gatire. De fapt, idealul este sa le consumi in decurs de doua zile.

Orez, paste : Mancarurile pe baza de paste sau orez sunt deosebit de delicate. Aceste feluri de mancare, deoarece contin cantitati mari de amidon, pot dezvolta bacterii Bacillus cereus atunci cand sunt lasate la temperatura camerei. Prin urmare, cel mai sigur lucru de facut este sa pastrezi toate aceste tipuri de preparate la frigider si sa le consumi a doua zi sau cel tarziu in 2- 3 zile.

Lapte pasteurizat: putem pastra o cutie deschisa de lapte la frigider timp de 5 zile.

Carnea: odata gatita, poate rezista pana la 3 sau 4 zile in conditii bune de consum. Va depinde de tipul de carne in cauza, de continutul ei de grasime (cele care contin grasime rancezesc mai devreme) si de modul in care este preparat.

Ciorbe si supe fara carne: aceste mancaruri, preparate doar din legume rezista la frigider pana la 3-4 zile.

Ciorbe, supe cu carne: aceste preparate dureaza la frigider maxim 2-3 zile. Cel mai bine se pastreaza ciorbele acrite cu bors, gatite cu carne de porc sau vita, pana la maxim 4 zile.