Cadastru gratuit pentru români. Care sunt actele necesare

Lucrările de cadastru sunt în desfășurare pe o suprafață vastă, acoperind peste 6,3 milioane de hectare și implicând 2.352 de unități administrative-teritoriale (UAT-uri).

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), o instituție publică subordonată Ministerului Dezvoltării, a finalizat recent lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în 233 de UAT-uri, dintr-un total de 3.181 UAT-uri, și în peste 25.763 de sectoare cadastrale. Suprafața totală înregistrată în acest proces depășește 5,4 milioane de hectare.

Pentru a susține aceste demersuri, finanțarea provine din surse diverse, incluzând veniturile proprii ale ANCPI, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), precum și fonduri europene nerambursabile.

Scopul Programului Național de Cadastru este de a asigura înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Acest lucru are ca obiectiv principal facilitarea accesului cetățenilor la informații clare și actualizate cu privire la proprietățile lor.

Persoanele interesate pot obține gratuit servicii de cadastru de la primărie, cu condiția să prezinte documentele necesare, printre care se numără:

– Titlul de proprietate, certificatul de moștenitor, hotărârea judecătorească sau actul de vânzare-cumpărare al imobilului;
– Cărțile de identitate ale tuturor persoanelor înscrise în actul de proprietate;
– Documentația cadastrală, în cazul în care terenul este intabulat conform informațiilor furnizate de digi24.ro.

Leave a Comment