Fără îndoială, ceapa este una dintre cele mai temute inamice ale gospodinelor din întreaga lume. Practic, nu există nicio persoană care să nu verse măcar o lacrimă în timp ce toacă această legumă. În timp ce mulți s-au obișnuit cu acest ritual al vărsatului de lacrimi, alții se întreabă de ce se întâmplă acest lucru.
De ce toată lumea plânge atunci când toacă ceapă
Ceapa este una dintre cele mai gustoase și aromate ingrediente din bucătărie, capabilă să transforme complet gustul oricărui fel de mâncare. Cu toate acestea, pentru a fi adăugată în diverse preparate, ceapa trebuie să fie tocată.
Procesul de tocare a cepei devine un adevărat coșmar pentru toate gospodinele. De îndată ce această legumă este curățată, încep să apară primele lacrimi. Dar, atunci când este tăiată, mulți oameni încep să plângă serios.
Ei bine, dacă te numeri printre aceștia, trebuie să știi că nu ceapa este singura vinovată. Organismul nostru reacționează astfel la mirosul și substanțele emanate de ceapă în timpul tăierii.
Conform oamenilor de știință, lacrimile care curg în timpul tăierii cepei sunt lacrimile de bază, acelea care sunt întotdeauna prezente în ochi. Atunci când intrăm în bucătărie și începem să toacem ceapa, ochii noștri plâng ca un reflex.
”Acestea sunt lacrimile tale de bază. Ochii tăi se rostogolesc în ele toată ziua. Ele conțin ulei, mucus, apă și sare și ajută la combaterea infecțiilor.”, afirmă specialiștii de la Cleveland Clinic, conform cespun.eu.
Ceapa și-a dezvoltat propriul mecanism de apărare
Dar nu doar organismul uman este fascinant, ci și ceapa în sine. Experții spun că, ca o legumă care crește sub pământ, a trebuit să își dezvolte anumite abilități pentru a se proteja.
Pentru a se apăra împotriva dăunătorilor, ceapa a început să elibereze un aminoacid. La contactul cu apa, acest aminoacid se descompune într-un gaz care ne determină să plângem.
Dacă vrei să scapi de lacrimi în timp ce tai ceapa în viitor, trebuie să știi că există câteva trucuri care te pot ajuta. Unul dintre acestea, poate cel mai simplu, este să răcești ceapa, adică să o speli cu apă rece înainte de a o toca.
Deoarece este vorba despre un gaz care sensibilizează ochii, poți să pornești hota în timp ce toci ceapa. Astfel, toți vaporii din bucătărie vor fi evacuați afară.