Atunci când părăsesc casa pentru mai multe zile, mulți oameni se confruntă cu stres și grabă, iar pentru a se putea relaxa ulterior în liniște și a se bucura de timpul petrecut departe de casă, unii recurg la un truc simplu, dar eficient.
Conform sfaturilor oferite de Lifehacker, cel mai bun mod de a reduce grija și a-ți aminti cu exactitate dacă ai oprit aragazul, luminile sau ai închis ușa, este să creezi o mică „dovadă” fotografică. Această tehnică presupune realizarea unei fotografii și adăugarea ei într-un album foto special creat pentru „vacanță” pe telefonul tău mobil, conform informațiilor oferite de spectacola.ro.
Procedura este simplă: imortalizează prin fotografie dispozitivele electronice scoase din priză, aragazul oprit sau fierul de călcat scos din priză. Astfel, atunci când te confrunți cu un moment de panică și îți pui întrebarea dacă ai uitat să faci aceste lucruri, poți apela la aceste dovezi fotografice pentru a-ți restabili liniștea și încrederea în acțiunile tale anterioare.
Acest truc nu numai că te poate ajuta să eviți sentimentul de incertitudine și îngrijorare, dar poate fi și mai eficient pentru sănătatea mintală decât să verifici repetat dacă ai făcut sau nu acele acțiuni.
Potrivit unui articol publicat în Psychology Today, un studiu realizat în 2005 la Universitatea Concordia din Quebec a analizat comportamentul de verificare dublă a unor acțiuni precum oprirea aragazului. Participanții la studiu au fost rugați să oprească un aragaz și apoi să verifice în mod repetat dacă acesta a fost într-adevăr oprit.
Rezultatele au arătat că, deși studenții care au verificat de mai multe ori își aminteau corect că aragazul era oprit, amintirea lor despre această acțiune devenea mai puțin detaliată și mai puțin viuă. În plus, aceștia au devenit mai puțin încrezători în propria lor memorie pe măsură ce creștea frecvența verificării.
„Cu cât verifici mai des un lucru, cu atât amintirea lui devine mai estompată și mai puțin detaliată, iar încrederea în propria ta memorie scade”, a explicat psihologul Adam Radomsky, care a condus studiul, subliniind impactul negativ al comportamentului obsesiv de verificare asupra funcționării cognitive și a stării emoționale.